ISTORIC – SPITALUL ELENA DOAMNA

Epitropia (administrația) Spitalului Israelit, înființată în 1827, a cumpărat de la vornicul Mihalache Cantacuzino, în 1841, un han părăsit de pe Strada Albă, actuala Elena Doamna.
Autorizația de construcție s-a dat cu condiția de a ridica o clădire frumoasă, rezistentă la incendii. Construcția a fost realizată din piatră, într-o zonă de mahala dominată de clădiri scunde din lemn și chirpici. Spitalul, numit inițial hekdes, a devenit în timp, prin donații și administrare, unul din spitalele puternice din oraș, servind atât pe evrei, cât și pe non-evrei. În 1889, a fost vizitat de Regele Carol I. În anii 1930, acesta ajunsese să trateze circa 2200 de bolnavi și să realizeze peste 650 operații pe an.

Aici a funcționat și Maternitatea israelită, înființată în 1878, patronată de prima societate a femeilor israelite din Iași. Finanțarea acesteia se făcea din donații, iar funcționarea se baza pe munca voluntară a cadrelor medicale dedicate, ce îngrijeau anual peste 400 de femei. Spitalul Israelit a beneficiat de personalitate juridică separată de Comunitatea Evreiască, iar acest lucru a fost benefic atunci când legile țării au devenit restrictive pentru evrei.

După 1948, clădirea și anexele spitalului au fost naționalizate. Până în 1974 a funcționat ca spital de copii, iar apoi a devenit Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” Iași, cum este cunoscută și azi, luând numele Primei Doamne a României, Elena Cuza. Această schimbare s-a realizat în urmă cu 45 de ani prin contribuţia decisiva a Prof. Univ. Dr. Gh. Teleman si a dr. Emil Gheorghiţă, medic primar, doctor în științe medicale. La data de 01.12.1990 prin Ordinul Ministrului Sănătaţii, asezământul devine Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Elena Doamna”Iaşi.

În acest moment, spitalul nostru are secție de obstetrică, de ginecologie, de neonatologie, și include centrul regional de planificare familială- for de referință pentru Moldova. Prin medicii săi, spitalul și-a câștigat renumele pentru tehnici moderne de diagnostic și tratament, și și-a obținut prin calitatea îngrijirilor acordate satisfacția pacientelor care ne-au trecut pragul.

Prof. Dr. Răzvan Socolov
Prof. Dr. Ștefan Buțureanu
Președinții Conferinței

Contactează operatorul evenimentului

12 + 4 =

operatorul evenimentului

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mailcontact@og-iasi.ro
Website: www.eventernet.ro